Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Merendeel geregistreerde energielabels klopt

Geplaatst op 21 mrt 2016 , bijgewerkt 21 mrt 2016, 11:42

Het overgrote deel van de energielabels dat sinds begin vorig jaar is uitgegeven, klopt. Dit blijkt uit een steekproef van BK Bouw- & Milieuadvies in opdracht van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. 

Het bureau onderzocht in hoeverre de door huiseigenaren geregistreerde energielabels overeenkomen met de labels die onderzoekers aan dezelfde woningen toekenden. De onderzoekers bezochten in januari en februari 140 woningen.

Bij 86 % van de onderzochte woningen kwam het label overeen. In 14 % is sprake van een ander label. Daarvan bleek de ene helft te positief ingeschat en de andere te negatief. Dit komt onder andere doordat huiseigenaren moeite hebben met het herkennen van soorten glas en ventilatiesystemen. Hierdoor voeren zij verkeerde informatie over hun woning in als zij hun energielabel registreren. Ook blijkt dat in de verkoopbrochure soms verkeerde informatie staat. Sommige huishoudens gebruiken deze brochure bij de registratie van het label. Een woning krijgt op die manier een ander energielabel toegekend.

Online informatie 

Minister Blok vindt het geen slecht resultaat, maar wil het percentage afwijkende energielabels wel verkleinen. Bijvoorbeeld door de online informatie over het energielabel te verbeteren, zo schreef hij vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Dat vindt Vereniging Eigen Huis een goede ontwikkeling. 

Wat is een energielabel? 

Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Alle huiseigenaren hebben in het eerste kwartaal van 2015 een indicatief energielabel ontvangen. Het label is gebaseerd op de standaardkenmerken van een woning, zoals het bouwjaar en woningtype. 

Niet duur 

Vereniging Eigen Huis is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het huidige energielabel. In de eerste plannen stond dat een huiseigenaar zijn woning niet mocht verkopen als hij bij de overdracht geen label kon overleggen. Daar heeft de vereniging een stokje voor gestoken. Ook heeft ze ervoor gezorgd dat de aanvraag van het label een stuk goedkoper is geworden. 

Meer informatie 
Uitleg over het energielabel 
Energielabel online registreren 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers