Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NHG-grens blijft op € 245.000

Geplaatst op 29 mrt 2016 , bijgewerkt 29 mrt 2016, 11:45

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar op € 245.000. Hierover bereikte het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de NHG, een akkoord met minister Blok van Wonen en Rijksdienst. Het WEW maakte dit dinsdag bekend.

Oorspronkelijk zou de NHG-grens per 1 juli 2016 dalen naar € 225.000. Maar WEW-directeur Arjen Gielen liet begin dit jaar weten dat hij die daling ongewenst vindt, omdat dan volgend jaar weer een stijging nodig is. Gielen vindt een ‘jojo-effect’ niet goed voor de rust op de woningmarkt. 

Vanaf begin volgend jaar volgt de NHG-grens de gemiddelde huizenprijs. Die stijgt al enkele jaren en ligt momenteel rond de € 235.000. Voor die koopsom is nu al geen NHG meer te krijgen. Bij de huidige grens van € 245.000 mag een woning namelijk niet meer kosten dan € 231.132. Wie een huis koopt, heeft immers ook nog zo’n 6 % aan bijkomende kosten, voor bijvoorbeeld de makelaar, notaris, hypotheekadvies en overdrachtsbelasting.

De NHG-grens is in 2009 tijdelijk verhoogd tot € 350.000, om de woningmarkt een impuls te geven. Vanaf 2012 is de grens weer stapsgewijs afgebouwd.

Regionale verschillen

Het WEW schrijft in een persbericht dat het goed nieuws is voor huizenkopers dat de NHG-grens dit jaar niet daalt. ‘Zo blijft een eigen huis bereikbaar voor zo veel mogelijk mensen’, zegt Gielen. Ook Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging  Vereniging Eigen Huis, noemt het besluit verstandig. ‘Een volgende stap is om te bekijken hoe de NHG-grens rekening kan houden met regionale verschillen’, zegt Mulder.

Meer over NHG

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers