Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NN moet gedupeerde woekerpolis compenseren

Geplaatst op 30 mrt 2016 , bijgewerkt 30 mrt 2016, 14:00

Verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) moet een gedupeerde in een woekerpoliszaak extra compensatie betalen. Dat bepaalde klachteninstituut Kifid op 29 maart in zijn eindoordeel in de zaak. Volgens het Kifid heeft de verzekeraar de gedupeerde te weinig informatie gegeven.

NN moet binnen vier weken met een berekening komen hoe hoog de compensatie moet zijn. De uitspraak is ‘relevant’ voor minimaal 500.000 klanten van NN, stellen de Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis. 

NN moet de gedupeerde de zogenoemde eerste kosten van de beleggingsverzekering, zoals provisies voor het afsluiten ervan, vergoeden. Daarnaast heeft de verzekeraar de klant niet goed geïnformeerd over het hefboom- en inteereffect. Daarbij moet bij dalende koersen meer worden betaald voor een meeverzekerd overlijdensrisico. Ook hiervoor moet de verzekeraar compenseren. 

Wakkerpolis schat dat NN de klant ongeveer €15.000 moet betalen. De uitspraak van het Kifid gaat over een woekerpolis die in 1997 is afgesloten. NN overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Dijsselbloem wil niet ingrijpen bij ASR

Ook werd duidelijk dat minister Dijsselbloem niet wil ingrijpen bij verzekeraar ASR om een rechtvaardige behandeling van woekerpolisklanten af te dwingen. Hij zei dat op RTL Z, na een oproep van de Consumentenbond.

ASR, dat in handen is van de Staat, betaalde een kleine groep consumenten met een Waerdye-verzekering in het geheim veel meer compensatie dan tienduizenden andere klanten met dezelfde woekerpolis, stelt de Consumentenbond. De bond vindt dit niet rechtvaardig en eist dat alle klanten gelijk worden behandeld. Ook Vereniging Eigen Huis meent dat klanten in gelijke situaties een gelijke behandeling moeten krijgen.

De woekerpolisaffaire speelt al sinds in 2006 duidelijk werd dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge, verborgen kosten werden gerekend. In totaal zijn in Nederland omstreeks 7 miljoen van dergelijke polissen afgesloten bij verschillende verzekeraars.

Lees meer:
Dossier Woekerpolis
Achmea moet schade woekerpolis vergoeden (29 januari 2016)
Nederlandse rechter mag zelf beslissen in woekerpoliskwestie (29 april 2015)
 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers