Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Woningmarkt groeit sterker dan gedacht'

Geplaatst op 31 mrt 2016 , bijgewerkt 31 mrt 2016, 11:00

De woningmarkt groeit sterker dan gedacht, zo stelt ABN AMRO. Volgens de bank kan het aantal transacties volgend jaar dat van het recordjaar 2006 benaderen. Toen werden bijna 210.000 woningen verkocht. 

Voor 2016 verwacht ABN AMRO dat de woningverkoop met 10% toeneemt vergeleken met vorig jaar. In 2017 komt daar nog 5% bovenop. Eind vorig jaar schatte de bank deze groeipercentages nog de helft lager in: 5% voor 2016 en 2,5% voor 2017. 

De toenemende verkoop gaat ook gepaard met prijsstijgingen. Volgens ABN AMRO nemen de huizenprijzen dit jaar met 4% toe en in 2017 met 3%. 

Oorzaken

De groei heeft volgens de bank meerdere oorzaken. De voornaamste is de lage hypotheekrente. ABN AMRO gaat ervan uit dat deze door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank voorlopig nog laag blijft. De lage rente dempt ook grotendeels het eventuele negatieve effect van een tegenvallende economische groei of de strengere leenregels. 

Door de stijgende huizenprijzen staan steeds minder woningbezitters onder water. Dit betekent dat hun hypotheek niet langer hoger is dan de waarde van de woning. Zodra deze onderwaarde is verdwenen, wordt verhuizen een stuk gemakkelijker. 

Tot slot draagt de zogenoemde inhaalvraag bij aan het herstel. Tijdens de crisis stelden veel consumenten de koop van een woning uit. Nu er meer vertrouwen is in de economie proberen velen alsnog hun slag te slaan op de woningmarkt. 

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.