Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Stadskanaal roept op tot protest tegen windpark

Geplaatst op 01 apr 2016 , bijgewerkt 01 apr 2016, 11:00

De gemeente Stadskanaal roept haar inwoners op bij de Rijksoverheid te protesteren tegen de komst van een windpark. Daarom stuurt ze huishoudens een protestbrief.  

Dat schreef het Dagblad van het Noorden donderdag. 

Komende dagen worden bij 16.000 inwoners van de plaats Stadskanaal enveloppen bezorgd met daarin een zienswijze. Deze kunnen de ontvangers invullen, ondertekenen en aan de Rijksoverheid sturen. Met een zienswijze krijgen burgers de mogelijkheid te reageren op een voorgenomen besluit. De Rijksoverheid kan op basis van de ingediende zienswijzen besluiten het plan voor het windpark aan te passen. 

Het Windpark De Drentse Monden is naast de gemeente Stadskanaal gepland, aan de andere kant van de provinciegrens. Het beoogde park bestaat uit vijftig turbines. De gemeente Stadskanaal maakt zich zorgen over de invloed van het windpark op het woon-, werk- en leefklimaat van haar inwoners. De gemeente is bang dat het gebied minder aantrekkelijk wordt voor inwoners, ondernemers en toeristen. 
Burgemeester en wethouders hebben tot nu toe tevergeefs hun bezwaren geuit bij de Rijksoverheid. Omdat het windpark is gepland op Drents grondgebied, kan de gemeente bestuursrechtelijk geen invloed uitoefenen. 

De uiteindelijke beslissing over het windpark ligt bij de Tweede Kamer. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

Vereniging Eigen Huis vindt dat de Rijksoverheid en regionale overheden omwonenden van windturbines en toekomstig omwonenden beter moeten betrekken bij windturbineplannen. ‘Dit voorkomt een hoop ellende en geldverspilling,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging verwacht dat de acceptatie van omwonenden zal toenemen als hun mening serieus meeweegt. Umlauf: ‘Ook zal het helpen als huishoudens voldoende individuele compensatie krijgen voor overlast die zij van een turbine ondervinden.’ 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers