Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

CBS: Huizen in Groningen lastig te verkopen

Geplaatst op 05 apr 2016 , bijgewerkt 05 apr 2016, 08:00

Huizen in het Groningse aardbevingsgebied zijn duidelijk moeilijker te verkopen dan in een vergelijkbaar gebied in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

Bijna de helft van alle koopwoningen in het aardbevingsgebied heeft aardbevingsschade, of heeft schade gehad. Van de woningen die te koop staan, staan woningen in het aardbevingsgebied langer te koop dan in het vergelijkbare gebied (540 dagen tegen circa 430 dagen). Ook van de verkochte woningen stonden woningen in het aardbevingsgebied langer te koop. Voor de zwaarste beving tot nu toe - die bij Huizinge in augustus 2012 - was dat juist omgedraaid, stelt het CBS.

Huizen in het bevingsgebied werden eind vorig jaar bovendien gemiddeld voor 92 procent van de vraagprijs verkocht. Dat is 2 procent minder dan in het vergelijkingsgebied.

De prijzen van de in het bevingsgebied verkochte woningen daalden tussen het derde kwartaal van 2012 en het vierde kwartaal van 2015 met 1,4 procent. In het vergelijkingsgebied stegen de prijzen juist licht. Vanwege onzekerheidsmarges houdt het CBS bij het verschil tussen de laatste cijfers echter een slag om de arm.

Lees ook:
Persbericht en rapport CBS (4 april 2016)
Woningen Groningen 1 miljard minder waard

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.