Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ruim driekwart Nederlanders weet niets van asbestverbod op daken

Geplaatst op 05 apr 2016 , bijgewerkt 05 apr 2016, 12:54

Ruim driekwart van de Nederlanders weet niet dat daken met asbest vanaf 2024 verboden zijn. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder ruim 2.000 mensen.

In 2024 moeten volgens de wet alle asbesthoudende dakbedekking op huizen, schuren en garages zijn verwijderd. Toch neemt 70 % van de mensen die zeker weet dat hij asbest op het dak heeft, voorlopig geen actie blijkt uit het onderzoek.

Subsidie

Sinds dit jaar bestaat een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken van 35 m² of meer. Maar Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid daarnaast meer moet doen om huiseigenaren met een asbestdak tegemoet te komen. 'Dat hebben wij staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief laten weten', aldus John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging. 'Om alle asbesthoudende daken voor 2024 gesaneerd te krijgen, is ook praktische hulp en ondersteuning hard nodig.' Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft naar aanleiding van de brief afgelopen week Kamervragen gesteld.

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen, die opgebouwd zijn uit kleine vezels. Het werd tot eind jaren tachtig in plaatvorm verwerkt in onder meer verwarmingsinstallaties, plafonds, schoorstenen en op daken. Inmiddels is bekend dat asbest levensgevaarlijk kan zijn. Als asbestvezels in grote aantallen in de lucht terecht komen, kunnen die bij mensen tot diep in de longen doordringen en stoflongen, buikvlies- en longkanker veroorzaken. Het gebruik van asbest werd in 1993 verboden.

In het meinummer van Eigen Huis Magazine leest u meer over het asbestverbod op daken.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers