Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ouderen optimistisch over woningmarkt

Geplaatst op 06 apr 2016 , bijgewerkt 06 apr 2016, 17:30

Ouderen dichten zichzelf goede kansen toe op de woningmarkt. Jongeren zijn daarentegen iets minder optimistisch gestemd, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. 

Kopers onder de dertig jaar merken vooral de effecten van de strengere leennormen en de aflossingsverplichting. Ook moeten zij vaak eigen geld inbrengen om een woning te kunnen financieren. Bovendien stijgen de huizenprijzen weer, vooral in de grote steden. 

Met name 65-plussers zien hun kansen op de woningmarkt een stuk optimistischer in. Door de aantrekkende markt verwachten zij snel en met winst hun huis te kunnen verkopen. 

Kansen gekeerd


In 2012 was de situatie precies omgekeerd. Ouderen die tijdens het dieptepunt van de crisis hun woning wilden verkopen, moesten hun vraagprijs vaak flink laten zakken. Hier profiteerden de jongeren juist van. Bovendien waren de leenregels destijds een stuk soepeler. 

Over de gehele linie bereikte de Eigen Huis Marktindicator als stemmingsgraadmeter van de woningmarkt de afgelopen maanden recordwaarden, zo ook in maart. Opvallend, aangezien volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het algemene consumentenvertrouwen daalt. 

Voor de woningmarkt maakt de historisch lage rente het verschil. Door de stijgende huren wordt ook voor huurders een koopwoning een interessanter en vaak goedkoper alternatief. 

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers