Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: woningverkoop stijgt, doorstroming hapert

Geplaatst op 07 apr 2016 , bijgewerkt 07 apr 2016, 12:00

In het eerste kwartaal van 2016 nam de woningverkoop verder toe, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Maar de opbloeiende woningmarkt kent ook schaduwzijden. 

In de eerste drie maanden van het jaar verwisselden zo'n 45.000 huizen van eigenaar - ongeveer 20% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de lage rente zet kopers aan tot actie. 

De huizenprijzen stegen met gemiddeld 5,5% ten opzichte van een jaar eerder. Een gemiddelde koopwoning kost nu € 225.000. Vergeleken met de piek van de huizenmarkt in augustus 2008, liggen de prijzen altijd nog 9% lager. 

Slinkend aanbod

Aangeboden koopwoningen staan nu gemiddeld 108 dagen op de markt, ruim twee weken korter dan een jaar geleden. Het koopaanbod neemt daarbij steeds meer af. Halverwege het eerste kwartaal hadden NVM-makelaars 117.256 woningen in de kaartenbakken zitten - bijna 20% minder dan een jaar eerder. 

Met name in Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen heeft de koper het niet meer voor het kiezen. Zeker wie in of nabij de oude centra van die steden wil wonen, heeft veel concurrentie en moet forse prijzen voor lief nemen.

Vooral jongeren en alleenstaanden kunnen daar de strengere leenregels een woning wel vergeten. Dat blijkt vooral in Amsterdam, waar dwars tegen de landelijke trend in de woningverkoop afnam. Door de hoge prijzen en achterblijvend aanbod daalde het aantal transacties in de hoofdstad met 2%. 

Restschulden

Ook elders in het land had volgens de NVM het aantal transacties hoger kunnen uitvallen. Dit komt vooral door restschulden. Zo'n 800.000 huishoudens staan ondanks de aantrekkende woningmarkt nog steeds 'onder water'. Dit betekent dat de waarde van hun woning lager is dan hun hypotheekschuld.

Ook zien veel consumenten van een verhuizing af omdat ze door de strengere leenregels hun gewenste woning niet kunnen betalen. Ten slotte signaleert de NVM dat een hoop huishoudens zo vlak na de crisis nog geen stappen durven te zetten op de woningmarkt. 

Toch zal de woningverkoop het tweede kwartaal met 10% tot 15% verder toenemen, verwacht de NVM. De prijzen stijgen daarbij zeker met 1%, lokaal oplopend tot 5% in steden als Amsterdam en Utrecht. 

Meer informatie
Eigen Huis Marktindicator

Lees ook: 
'Woningmarkt groeit sterker dan gedacht'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers