Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

AFM waarschuwt voor consumptief krediet

Geplaatst op 08 apr 2016 , bijgewerkt 08 apr 2016, 16:15

‘Wees voorzichtig met consumptieve kredieten die de hypotheek aanvullen.’ Deze waarschuwing geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder schrijft vrijdag op de eigen site dat zo’n 12 % van de consumenten de hypotheek verlaagt door een consumptief krediet af te sluiten. Dit blijkt uit eigen onderzoek van de AFM.

Het is niet verboden om naast de hypotheek een consumptief krediet af te sluiten. Maar de AFM vindt het wel ongewenst als dit gebeurt om de strakke normen voor hypotheekverstrekking te omzeilen. Die normen zijn er om overkreditering, en daarmee toekomstige betalingsproblemen van huiseigenaren, te voorkomen. Overkreditering is in Nederland wel verboden.

Hogere rentes

Consumptieve kredieten kennen hogere rentes dan hypotheken, omdat de bank bij de consumptieve variant geen onderpand heeft. De AFM is ronduit kritisch over gevallen waarbij de consument qua inkomen al een maximale hypotheek heeft. Banken letten bij nieuwe hypotheken vooral op inkomen en woningwaarde.

Een financieel adviseur die een consumptief krediet verstrekt, moet informeren of dit bestemd is voor onroerend goed. Dit staat in gedragscodes van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van financieringsondernemingen in Nederland (VFN). 

In uitzonderlijke gevallen kan het goed zijn een consumptief krediet te verstrekken als aanvulling op een hypotheek, stelt de AFM. Maar dan moeten de lasten van het consumptief krediet meetellen bij bepaling van de maximale hypotheek.
 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers