Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Winst voor verzekeraars in woekerpoliszaak

Geplaatst op 19 apr 2016 , bijgewerkt 19 apr 2016, 08:00

Verzekeraars waren in 1993 niet verplicht om hun klanten een precieze uitsplitsing van de kosten van hun polis te geven. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een woekerpoliszaak rond het ABC Spaarplan van verzekeraar ASR.

Een aantal particulieren had de zaak tegen de verzekeraar aangespannen. Het is de eerste uitspraak van een rechtbank sinds het oordeel van het Europese Hof vorig jaar. Dat besloot dat de Nederlandse rechter zelf mag bepalen of een verzekeraar tekort is geschoten in het geven van informatie aan klanten over de kosten van beleggingsverzekeringen.

De woekerpolisaffaire speelt al sinds in 2006 duidelijk werd dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge, verborgen kosten werden gerekend. In totaal zijn in Nederland omstreeks 7 miljoen van dergelijke polissen afgesloten. De meeste claims gaan over de informatievoorziening over de kosten tijdens de verkoop.

De rechtbank stelt nu dat verzekeraars hun klanten destijds slechts indirect hoefden te informeren over de kosten. Het was voldoende dat ze informatie gaven over de bruto premie en de uitkering.

Met de uitspraak gaat de rechtbank in tegen het oordeel van klachteninstituut Kifid. Dat bepaalde vorige maand dat verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) een gedupeerde van een woekerpolis te weinig informatie had gegeven. NN moest de gedupeerde daarom extra compensatie betalen.

Meer informatie 
Dossier Woekerpolis
NN moet gedupeerde woekerpolis compenseren (30 maart 2016)
Nederlandse rechter mag zelf beslissen in woekerpoliskwestie (29 april 2015)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers