Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Simpele' taxatie blijft mogelijk

Geplaatst op 19 apr 2016 , bijgewerkt 19 apr 2016, 12:00

Voor hypotheken tot 80 % van de verkoopwaarde blijft een modeltaxatie voldoende. Dit schrijft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. 

Een modeltaxatie is een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een normale waardebepaling. De woningwaarde wordt dan vastgesteld aan de hand van feitelijke zaken zoals type woning, ligging of grootte. Naar de staat van de woning wordt niet gekeken. Als een woning in een slechte conditie verkeert, kan een taxatie te hoog uitvallen. Consumenten kunnen dan meer lenen dan de woning waard is. 

Door de maximale hypotheek na een modeltaxatie tot 80 % van de woningwaarde te begrenzen, wordt dit risico voor zowel de consument als de bank beperkt. 'Hier hebben we voor gepleit', zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. 'De koper wordt zo niet verplicht een duurdere, normale waardebepaling uit te laten voeren. Eerder was hier bij de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn nog wel sprake van.'

Lees meer over de Europese Hypothekenrichtlijn

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.