Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Simpele' taxatie blijft mogelijk

Geplaatst op 19 apr 2016 , bijgewerkt 19 apr 2016, 12:00

Voor hypotheken tot 80 % van de verkoopwaarde blijft een modeltaxatie voldoende. Dit schrijft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. 

Een modeltaxatie is een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een normale waardebepaling. De woningwaarde wordt dan vastgesteld aan de hand van feitelijke zaken zoals type woning, ligging of grootte. Naar de staat van de woning wordt niet gekeken. Als een woning in een slechte conditie verkeert, kan een taxatie te hoog uitvallen. Consumenten kunnen dan meer lenen dan de woning waard is. 

Door de maximale hypotheek na een modeltaxatie tot 80 % van de woningwaarde te begrenzen, wordt dit risico voor zowel de consument als de bank beperkt. 'Hier hebben we voor gepleit', zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. 'De koper wordt zo niet verplicht een duurdere, normale waardebepaling uit te laten voeren. Eerder was hier bij de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn nog wel sprake van.'

Lees meer over de Europese Hypothekenrichtlijn

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers