Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Gemeenten verlagen WOZ om windmolens'

Geplaatst op 19 apr 2016 , bijgewerkt 19 apr 2016, 13:56

Steeds meer gemeenten verlagen de WOZ-waarden voor woningen in de buurt van windmolens, schrijft de Volkskrant dinsdag. De windmolenbranche spreekt van een 'verkeerd signaal'. 

Vorige maand verlaagde Aa en Hunze de WOZ met 2,5 % tot 12,5 %, afhankelijk van de afstand van een woning tot een windmolen. Opvallend is dat de Drentse gemeente hiermee alvast vooruitloopt op waardedalingen van woningen door de bouw van vijftig hoge windturbines binnen haar grenzen. Volgens de Volkskrant zijn er meer gemeenten die een dergelijke stap overwegen. 

Verantwoordelijkheid nemen

De Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA) is tegen voortijdige WOZ-verlagingen in gemeenten waar windmolens staan of zijn gepland. Als gemeenten anticiperen op een waardedalingen van woningen, dan komen die er ook vanzelf. De NWEA roept gemeenten dan ook op 'hun verantwoordelijkheid te nemen'. 

Dat de aanwezigheid van windmolens drukkend werkt op de woningwaarde, bleek twee jaar geleden uit een onderzoek van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Uit een analyse van 2,2 miljoen woningverkopen tussen 1985 en 2012 zou blijken dat huizen in de buurt van windmolens bij verkoop 1,4 % tot 2,3 % minder opleveren. In de nabijheid van de nieuwste generatie grote windturbines, zou het verlies kunnen oplopen tot 5 % of meer. 

Meer informatie
Nederland onderaan Europese ranglijst duurzame energie
Provincies halen doelen windenergie niet
Recordaantal windturbines geplaatst

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers