Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Warmtewet moet consumentvriendelijker'

Geplaatst op 19 apr 2016 , bijgewerkt 19 apr 2016, 16:05

De nieuwe Warmtewet moet consumentvriendelijker, vinden de Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis. 

 

De Warmtewet moet zorgen dat huishoudens aangesloten op een collectief warmtesysteem, zoals stads- of blokverwarming, niet meer betalen voor de warmtelevering dan huishoudens met een cv-ketel. In Nederland hebben ruim 600 duizend huishoudens te maken met de Warmtewet. 

In een brief aan de Tweede Kamer benoemen de consumentenorganisaties vier problemen met de Warmtewet. Zo kunnen consumenten die zijn aangesloten op een collectief warmtesysteem niet wisselen van warmteleverancier. En wanneer ze van het warmtenet losgekoppeld willen worden, moeten ze daar soms enkele honderden tot duizenden euro’s voor betalen. ‘Dat moet kosteloos kunnen,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 

Hoge kosten 

Ander punt van kritiek is dat de huidige Warmtewet huurders en huiseigenaren op kosten jaagt. ‘De prijs voor warmte concurreert niet met die van gas of andere warmte-opwekmethoden. Minister Kamp van Economische Zaken moet er nu eindelijk voor zorgen dat huishoudens met stads- of blokverwarming niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een cv-ketel,’ zegt Van der Veen. 

Duurzaamheid

Verder willen de Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis dat de Tweede Kamer laat onderzoeken hoe duurzaam de Nederlandse warmtenetten zijn. ‘Steeds vaker bereiken ons signalen dat de opwekking van warmte niet altijd duurzaam is,’ zegt Van der Veen. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken werkt aan een nieuwe Warmtewet. Hij stuurt deze eind dit jaar aan de Tweede Kamer. 

Meer informatie 

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers