Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Grootste prijsstijging koopwoningen in jaren

Geplaatst op 21 apr 2016 , bijgewerkt 21 apr 2016, 14:00

Koopwoningen waren in maart 4,3% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in acht jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. 

Sinds het dieptepunt van de crisis in juli 2013, steeg de prijs van een gemiddelde koopwoning met 8,5%. Vergeleken met de piek van de huizenmarkt zomer 2008, zijn de prijzen altijd nog bijna 15% lager. Een doorsnee koopwoning kost nu ongeveer evenveel als in juli 2004. 

Alleen in Amsterdam betalen kopers nu meer dan voor de crisis, zo blijkt uit cijfers over het gehele eerste kwartaal van dit jaar. Wie in de hoofdstad koopt, betaalt met gemiddeld € 337.000 ruim een ton meer dan het landelijk gemiddelde. Ook in populaire steden als Utrecht, Den Haag en Rotterdam kosten woningen fors minder dan in Amsterdam.

In heel Nederland stijgen de huizenprijzen. In Noord-Holland namen ze het afgelopen kwartaal onder invloed van de overspannen Amsterdamse woningmarkt met ruim 7% toe vergeleken met de eerste drie maanden van 2015. In Drenthe werd na dezelfde periode de kleinste prijsstijging genoteerd: 0,3%.

Alle woningtypen werden duurder. Vooral appartementen stegen met 9% het meest in waarde sinds het dieptepunt van de crisis. De prijzen van vrijstaande woningen stegen met 4% het lichtst.  

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers