Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Mantelzorgwoning leidt niet tot hogere WOZ

Geplaatst op 25 apr 2016 , bijgewerkt 25 apr 2016, 15:00

Een tijdelijke mantelzorgwoning leidt niet tot een hogere WOZ-waarde van de hoofdwoning. De Waarderingskamer schrijft in zijn waarderingsinstructie dat tijdelijke mantelzorgwoningen niet meetellen bij de WOZ-waardering.  

Er was onduidelijkheid over de regels. Daardoor waardeerden gemeenten mantelzorgwoningen op verschillende manieren. Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) diende afgelopen najaar een motie in. Vervolgens heeft de Waarderingskamer zijn beleid op verzoek van staatssecretaris Wiebes verduidelijkt.

Mensen kunnen sinds 2014 vergunningvrij een mantelzorgwoning in hun tuin bouwen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ouders die zorg nodig hebben makkelijker op eigen terrein huisvesten. 

Niet waardeverhogend

Deze mantelzorgwoningen hebben een tijdelijk karakter. Ze moeten bij verkoop of bij het einde van de mantelzorg verwijderd worden. Volgens de Waarderingskamer zijn ze daarom niet waardeverhogend.

Vereniging Eigen Huis is verheugd over de verduidelijking. Eerder stelde de vereniging dat het ‘onbestaanbaar’ is als een mantelzorger via de WOZ wordt gestraft voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid.
 
Lees meer:
Waarderingsinstructie Waarderingskamer 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.