Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: verzekeraars moeten AOW-gat dichten

Geplaatst op 02 mei 2016 , bijgewerkt 02 mei 2016, 15:00

Huiseigenaren met een woonlastenverzekering zijn de laatste jaren voor hun pensionering niet verzekerd. De woonlastenverzekering loopt tot 65 jaar, terwijl de AOW-leeftijd al is verhoogd naar 67 jaar, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis. 

Met een woonlastenverzekering beschermt een huiseigenaar zich voor inkomensdaling door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Als een woningbezitter oud genoeg is om AOW te ontvangen, valt de noodzaak voor deze verzekering weg. 

De meeste woonlastenverzekeringen dekken de risico's alleen tot het vijfenzestigste levensjaar van de polishouder. Dit was jarenlang de AOW-gerechtigde leeftijd, maar die is drie jaar geleden verhoogd naar 67 jaar. Naar verwachting wordt die grens de in de toekomst verder verlegd naar 71 jaar. 

Woonlastenverzekeringen volgen de verhogingen van de AOW-leeftijd niet. Door het ontstane AOW-gat zijn huiseigenaren met een dergelijke polis de laatste jaren voor hun pensionering niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. 

Woningbezitters die zelf het AOW-gat willen dichten, kunnen alleen een nieuwe polis afsluiten. Vaak vraagt de verzekeraar dan om een nieuwe gezondheidsverklaring. Is de gezondheid in de loop der jaren verslechterd, dan wacht de woningbezitter misschien een hogere premie, uitsluiting of zelfs afwijzing. 

Verzekeraars moeten volgens Vereniging Eigen Huis klanten met een woonlastenverzekering wijzen op het AOW-gat en hen hiervoor een oplossing bieden. Nieuwe woonlastenverzekeringen moeten automatisch de verhoging van de AOW-leeftijd volgen. Vooralsnog past alleen ING de nieuw afgesloten polissen vanzelf aan.  

Meer informatie
Persbericht Verzekeraars moeten WAO gat in woonlastenverzekering dichten

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers