Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘Inbrekers zwaarder straffen’

Geplaatst op 04 mei 2016 , bijgewerkt 04 mei 2016, 08:55

Veel slachtoffers van een inbraak vinden dat inbrekers zwaarder gestraft moeten worden. Bijna een derde (28 %) van de ondervraagden vindt een jarenlange celstraf gepast. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). 

De gemiddelde straf die volgens inbraakslachtoffers moet worden opgelegd bedraagt 22 jaar. Een kwart van de slachtoffers vindt dat de inbrekers een schadevergoeding moeten betalen van gemiddeld bijna € 3.000. 

‘Een strafmaat van 22 jaar is binnen onze samenleving niet reëel,’ zegt Coen Staal, voorzitter van de NIPW. ‘De maximumstraf voor het plegen van een eerste inbraak is nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van gemiddeld drie maanden. De strafmaat die de ondervraagde slachtoffers noemen, moeten we vooral interpreteren als een gevoelsbarometer,’ zegt Staal. 

Vorig jaar werden bijna 65.000 inbraken gemeld bij de politie, bleek half maart uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een daling van 9 % ten opzichte van 2014. Sinds 2012 daalt het aantal inbraken. In dat jaar stond de teller nog op 91.000. Uiteindelijk wordt ongeveer een op de tien inbraken opgelost. 80 % van de aanhoudingen van inbrekers is te danken aan een melding van een oplettende buurtbewoner. 

De NIPW hield het onderzoek onder ruim 1.000 respondenten. 

Lees ook: 
Aantal woninginbraken daalt, maar niet overal (maart 2016)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers