Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Huizenprijzen nemen vlucht'

Geplaatst op 11 mei 2016 , bijgewerkt 11 mei 2016, 11:00

De woningmarkt kan zich opmaken voor sterk stijgende huizenprijzen, verwacht de Rabobank.Mocht de voorspelling uitkomen, dan ligt de sterkste prijsstijging sinds 2002 in het verschiet. 

Dit jaar ziet de Rabobank de huizenprijzen met 3,5% tot 5,5% toenemen. In 2017 kunnen huizen weleens 5% tot 7% in verkoopwaarde stijgen.

Reden voor de stijgende huizenprijzen is de aantrekkende economie. 'Door de stijgende koopkracht, groeiende werkgelegenheid en het steeds grotere consumentenvertrouwen, neemt de vraag naar koopwoningen toe', zegt woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank. 'Ook blijft de rente naar verwachting laag en zijn de Nibud-normen soepeler dan in 2015.'

Stijgende huizenprijzen zijn gunstig voor woningeigenaren 'onder water'. Dit betekent dat de actuele waarde van hun woning lager is dan de hoogte van hun hypotheek. Voor starters is de prijsontwikkeling minder florissant, hoewel de lage rente volgens de Rabobank veel goed maakt. 

De prijsstijgingen zijn niet gelijk over het land verdeeld. Vooral in Amsterdam en Utrecht worden woning fors duurder met prijsstijgingen van respectievelijk 11% en 8%. Omliggende gebieden profiteren daarvan, verwacht de Rabobank. Voor veel kopers wordt een koopwoning in de populairste steden te duur, waardoor zij in de regio zoeken naar betaalbare alternatieven. 

Lees ook: 
Lage rentestand stuwt vertrouwen woningmarkt

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers