Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Consumentenbond verliest kort geding Essent

Geplaatst op 17 mei 2016 , bijgewerkt 18 mei 2016, 10:09

De Consumentenbond heeft een kort geding verloren dat ze tegen energieleverancier Essent had aangespannen. De kwestie ging over de bedenktijd die consumenten krijgen als ze in de Mediamarkt of Gamma een energiecontract afsluiten bij Essent. 

Eind vorig jaar bepaalde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat consumenten die bij de Mediamarkt of Gamma een energiecontract afsluiten, twee weken bedenktijd moeten krijgen. Essent gaf deze bedenktijd niet. Omdat consumenten niet naar deze winkels gaan om een energiecontract af te sluiten, ziet de ACM dit als verkoop buiten de verkoopruimte. Dan geldt een wettelijke bedenktijd van veertien dagen. 

Contract ontbinden 

De Consumentenbond eiste daarom in een kort geding dat klanten die voor 1 december 2015 een energiecontract zonder bedenktijd aangingen bij Essent, hier alsnog kosteloos van af moeten kunnen. Ook wilde de bond dat de energieleverancier de afgenomen energie sinds mei 2015 zou vergoeden. 

Oordeel rechtbank 

De rechtbank in Den Bosch oordeelde vrijdag dat de stands van Essent kunnen worden beschouwd als een verkoopruimte van de energieleverancier zelf. In dat geval hoeft de leverancier klanten geen bedenktijd van veertien dagen te geven. De contracten blijven geldig en de energieleverancier hoeft de klanten niet terug te betalen. 

Lees ook

Essent: consument mag cadeaukaart terugsturen (maart 2016) 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers