Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Pakkans inbrekers niet groot

Geplaatst op 23 mei 2016 , bijgewerkt 23 mei 2016, 00:00

De politie loste vorig jaar 9,4% van de woninginbraken op. Dit blijkt uit haar jaarverslag dat vorige week werd aangeboden aan de Tweede Kamer.   

Op een totaal van bijna 65.000 zijn dat iets meer dan 6.000 opgehelderde woninginbraken. De politie hoopte in 2015 een oplossingspercentage van 9,9% te halen. Die doelstelling werd niet gehaald. De meeste daders ontlopen hun straf, omdat agenten het bewijs niet rond krijgen. Misdadigers bekennen minder snel of beroepen zich op hun zwijgrecht.
Het oplossingspercentage schommelt de laatste jaren tussen de 7 en 10%. De politie bekijkt welke maatregelen nodig zijn om dit percentage te verhogen.

Daling

Geen grote pakkans van inbrekers, maar landelijk daalde het aantal woninginbraken vorig jaar wel met 9%, blijkt ook uit cijfers van de AD Misdaadmeter. Voor de samenstelling van deze meter maakt het AD gebruik van politiegegevens over 2015. Naast woninginbraken wordt ook naar andere vormen van criminaliteit gekeken zoals autodiefstallen en straatroven. Op basis daarvan wordt een ranglijst van onveilige gemeenten gemaakt. Amsterdam was net als vorig jaar de onveiligste gemeente van Nederland. Ten Boer (Groningen) mocht zich de veiligste gemeente noemen.

Meer informatie
Jaarverslag politie 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers