Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Groei hypothekenmarkt zet door

Geplaatst op 23 mei 2016 , bijgewerkt 23 mei 2016, 13:00

De hypothekenmarkt groeit stevig door. Zowel het aantal afgesloten hypotheken (+19%) als de gemiddelde hypotheeksom (+8%) nam in het eerste kwartaal van dit jaar toe. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau IG&H.

In totaal bedroeg de hypotheekomzet € 15,9 miljard, een stijging van 30% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De groei komt vooral voor rekening van doorstromers en mensen die hun hypotheek oversluiten. De startersmarkt groeit licht.

Gemiddeld nemen mensen een hypotheek van € 254.000. Dat is 8% meer dan in het eerste kwartaal vorig jaar. De gemiddelde hypotheeksom is daarmee weer terug op het niveau van 2008 en 2011.

Vooral de grote banken ABN Amro, Rabobank en ING lijken hun voordeel te doen met de groeiende markt van doorstromers en mensen die hun hypotheek oversluiten. Samen hebben ze weer een marktaandeel van 50%. ABN-label Florius doet het met name goed.

De groei van de banken gaat ten koste van de verzekeraars en pensioenfondsen. Alleen Nationale Nederlanden houdt een stijgende lijn vast.

Meer informatie
Kwartaalbericht IG&H (23 mei 2016)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers