Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Groei hypothekenmarkt zet door

Geplaatst op 23 mei 2016 , bijgewerkt 23 mei 2016, 13:00

De hypothekenmarkt groeit stevig door. Zowel het aantal afgesloten hypotheken (+19%) als de gemiddelde hypotheeksom (+8%) nam in het eerste kwartaal van dit jaar toe. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau IG&H.

In totaal bedroeg de hypotheekomzet € 15,9 miljard, een stijging van 30% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De groei komt vooral voor rekening van doorstromers en mensen die hun hypotheek oversluiten. De startersmarkt groeit licht.

Gemiddeld nemen mensen een hypotheek van € 254.000. Dat is 8% meer dan in het eerste kwartaal vorig jaar. De gemiddelde hypotheeksom is daarmee weer terug op het niveau van 2008 en 2011.

Vooral de grote banken ABN Amro, Rabobank en ING lijken hun voordeel te doen met de groeiende markt van doorstromers en mensen die hun hypotheek oversluiten. Samen hebben ze weer een marktaandeel van 50%. ABN-label Florius doet het met name goed.

De groei van de banken gaat ten koste van de verzekeraars en pensioenfondsen. Alleen Nationale Nederlanden houdt een stijgende lijn vast.

Meer informatie
Kwartaalbericht IG&H (23 mei 2016)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.