Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Achterdeur favoriet bij inbrekers

Geplaatst op 25 mei 2016 , bijgewerkt 25 mei 2016, 00:00

Bijna 40% van de inbrekers komt via de achterdeur koopwoningen binnen. Dit blijkt uit onderzoek van stichting Nationale Inbraakpreventie Weken naar werkwijzen van inbrekers in de afgelopen vijf jaar. 

De achterdeur wordt in bijna de helft van alle gevallen opengebroken met een koevoet of schroevendraaier. Lukt dat niet, dan slaat een inbreker eerst een raam naast of in de achterdeur in (15%) of breekt hij het slot van de deur open door de cilinder eruit te trekken (9%).

Koevoet

Na de achterdeur is het raam op de benedenverdieping bij inbrekers favoriet om koopwoningen binnen te komen (28%), gevolgd door de voordeur (22%). Bij koopappartementen liggen de cijfers anders. Daar forceert een inbreker in verreweg de meeste gevallen de voordeur. Ook bij voordeuren en ramen gebruiken dieven meestal een koevoet of een schroevendraaier. Maar volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, zijn ook andere methoden populair. ‘Zoals het flipperen, waarbij een dief een hard stukje plastic of een bankpasje gebruikt om een deur die niet op slot is gedraaid te openen.’ Met een anti-inbraakstrip worden deze inbraakmethodes voorkomen. De laatste drie jaar wint volgens Staal het cilindertrekken terrein. Huiseigenaren voorkomen dit door een anti-kerntrekbeslag aan te brengen.

Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) wil woningbezitters bewuster maken van de risico’s op een woninginbraak. Aan het onderzoek deden duizend inbraakslachtoffers mee.

Wilt u weten hoe veilig uw huis is? Doe de InbraakPreventieCheck

Lees meer over inbraakmethodes

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers