Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ABN Amro duikt met hypotheekrente onder 1 procent

Geplaatst op 25 mei 2016 , bijgewerkt 28 mei 2016, 02:21

ABN Amro verlaagt vrijdag als eerste bank de hypotheekrente tot onder 1 %. Het tarief voor hypotheken met een rentevaste periode van twee jaar gaat naar 0,99 %. Dat maakte de bank woensdag 25 mei bekend.

De rente was 1,7 %. Tijdens de rentevaste periode van twee jaar heeft de klant bedenktijd om eventueel over te stappen op een andere rentevaste periode, stelt de bank.

Het lage rentetarief geldt voor de budgethypotheek van ABN Amro. Voor de budgethypotheek gelden beperkende voorwaarden. Het tarief voor de normale hypotheek gaat naar 1,09 %. 

De aanvraag van een klant die een nieuwe hypotheek wil tegen een rentevaste periode van twee jaar wordt wel getoetst tegen een fictieve rente van 5 %. Dat moet volgens de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. De toets is bedoeld om mensen te beschermen tegen de schok van een hogere rente, die al op korte termijn zou kunnen voorkomen. Als de rente na twee jaar op 2 % of hoger staat, verdubbelen de maandlasten al. Bij een fictieve rente van 5 % valt de maximale lening lager uit.

'Let op tijdens bedenktijd'

Beleidsadviseur Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis waarschuwt consumenten op te letten tijdens de bedenktijd van twee jaar. ‘ABN Amro bericht klanten niet als de rente omhoog gaat’, stelt hij. ‘Ze moeten dit zelf in de gaten houden, of goede afspraken maken met hun adviseur. Want de tijd om de rente vast te zetten op een andere, langere, renteperiode is beperkt.’

De renteverlaging leidt volgens ABN Amro niet tot hogere boetes bij rentemiddeling.

Meer informatie
Lees meer over rentemiddeling

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.