Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ABN Amro duikt met hypotheekrente onder 1 procent

Geplaatst op 25 mei 2016 , bijgewerkt 28 mei 2016, 02:21

ABN Amro verlaagt vrijdag als eerste bank de hypotheekrente tot onder 1 %. Het tarief voor hypotheken met een rentevaste periode van twee jaar gaat naar 0,99 %. Dat maakte de bank woensdag 25 mei bekend.

De rente was 1,7 %. Tijdens de rentevaste periode van twee jaar heeft de klant bedenktijd om eventueel over te stappen op een andere rentevaste periode, stelt de bank.

Het lage rentetarief geldt voor de budgethypotheek van ABN Amro. Voor de budgethypotheek gelden beperkende voorwaarden. Het tarief voor de normale hypotheek gaat naar 1,09 %. 

De aanvraag van een klant die een nieuwe hypotheek wil tegen een rentevaste periode van twee jaar wordt wel getoetst tegen een fictieve rente van 5 %. Dat moet volgens de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. De toets is bedoeld om mensen te beschermen tegen de schok van een hogere rente, die al op korte termijn zou kunnen voorkomen. Als de rente na twee jaar op 2 % of hoger staat, verdubbelen de maandlasten al. Bij een fictieve rente van 5 % valt de maximale lening lager uit.

'Let op tijdens bedenktijd'

Beleidsadviseur Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis waarschuwt consumenten op te letten tijdens de bedenktijd van twee jaar. ‘ABN Amro bericht klanten niet als de rente omhoog gaat’, stelt hij. ‘Ze moeten dit zelf in de gaten houden, of goede afspraken maken met hun adviseur. Want de tijd om de rente vast te zetten op een andere, langere, renteperiode is beperkt.’

De renteverlaging leidt volgens ABN Amro niet tot hogere boetes bij rentemiddeling.

Meer informatie
Lees meer over rentemiddeling

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers