Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kamer akkoord met betere bescherming erfgenaam

Geplaatst op 30 mei 2016 , bijgewerkt 30 mei 2016, 12:00

Een aangepaste wet moet erfgenamen beter beschermen tegen onverwachte schulden. De Tweede Kamer ging deze maand akkoord met een wetsvoorstel hiertoe.

Momenteel zijn erfgenamen alleen beschermd tegen schulden als ze een erfenis beneficiair aanvaarden. Daarbij aanvaarden ze de erfenis, maar verwerpen ze hem als er meer schulden dan bezittingen blijken te zijn. Ze moeten hiervoor een verklaring afleggen bij de rechter.

Het wetsvoorstel biedt een uitweg voor de erfgenaam die er pas achter komt dat er een schuld is nadat hij de erfenis al zuiver heeft aanvaard. Hij kan dan binnen drie maanden naar de kantonrechter met het verzoek de erfenis alsnog beneficiair te aanvaarden. Ook als de erfgenaam er pas na de verdeling van de nalatenschap achter komt dat er een schuld is, kan hij naar de rechter.

De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel nu. De aangepaste wet moet begin 2017 ingaan. 

Vereniging Eigen Huis raadt mensen aan een erfenis beneficiair te aanvaarden.

Meer informatie
Huis erven

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers