Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VvE moet sparen voor onderhoud

Geplaatst op 31 mei 2016 , bijgewerkt 31 mei 2016, 16:35

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) moeten geld opzijzetten voor onderhoud van het gebouw. Dat staat in een wetsvoorstel dat vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Een VvE moet jaarlijks minimaal 0,5 procent van de herbouwwaarde reserveren of een bedrag opzijzetten op basis van een meerjarig onderhoudsplan.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat VvE’s te weinig sparen. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud van het complex en daarmee tot verloedering van de buurt. Sinds 2005 zijn VvE’s verplicht om een reservefonds te hebben, maar er waren geen regels over de hoogte van het fonds. Het wetsvoorstel schept daar nu duidelijkheid in.

De overheid gaat overigens niet controleren of een VvE voldoende reserveert; dat is aan de leden. Dat is een punt waar Vereniging Eigen Huis zich hard voor heeft gemaakt.

Als er onvoldoende gereserveerd wordt, kan een VvE-lid het bestuur daarop aanspreken en andersom. Als er geen gehoor aan het verzoek wordt gegeven, kan een lid naar de rechter stappen.

Het wetsvoorstel van ministers Stef Blok en Ard van der Steur moet ook zorgen dat VvE’s eenvoudiger een lening kunnen aangaan voor onverwacht groot onderhoud en energiebesparende maatregelen. Elk VvE-lid is alleen hoofdelijk aansprakelijk voor zijn deel van de lening. Bij verkoop van het appartement gaat de lening over naar de nieuwe eigenaar.

De wet moet in 2017 in werking treden.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?