Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

176 aanmeldingen voor proef opkoopregeling Groningen

Geplaatst op 02 jun 2016 , bijgewerkt 02 jun 2016, 14:44

Voor de proef opkoopregeling in Groningen hebben 176 woningeigenaren zich aangemeld. Dat maakt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) donderdag bekend.

De opkoopregeling is een proef bedoeld voor Groningers die wonen in de kern van het aardbevingsgebied, maar hun huis niet verkocht krijgen. De woning moet minimaal een jaar te koop staan voor een realistische vraagprijs. Van alle aanmeldingen voldoen 115 aan deze criteria.

Daarnaast moet er sprake zijn van bijzondere omstandigheden, waardoor de nood tot verkoop hoog is. Bijvoorbeeld een scheiding, overlijden, ontslag, financiële problemen of een indicatie voor opname in een verzorgingstehuis. Ook psychische klachten, die zijn ontstaan door de aardbevingen, kunnen een geldige reden zijn.

Proef

De proef is op 2 mei gestart. Groningers met een woning in het aardbevingsgebied konden zich aanmelden tot 1 juni.

Deze maand worden de 115 aanmeldingen door de NCG beoordeeld. De woningeigenaren die geselecteerd worden, krijgen een bod van 95 % van de taxatiewaarde. Na acceptatie blijft het huis nog een half jaar in de verkoop staan om eigenaren de kans te geven hun woning toch nog zelf te verkopen tegen een wellicht hogere prijs.

Opkoopregeling

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft € 10 miljoen voor de proef opkoopregeling beschikbaar gesteld. De NCG verwacht dat circa 50 woningen kunnen worden aangekocht.

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een algemene opkoopregeling moet komen voor alle Groningers die door de aardbevingen hun woning niet verkocht krijgen, ongeacht of er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers