Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVB: ‘Let op bij aflossingsvrije hypotheek’

Geplaatst op 02 jun 2016 , bijgewerkt 03 jun 2016, 09:12

Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek moeten nu al nadenken over maatregelen voor wanneer de hypotheek afloopt. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Ongeveer 35 % van de Nederlandse huiseigenaren heeft een volledig aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekrente is sinds 2001 maximaal 30 jaar aftrekbaar. Vanaf 2031 hebben steeds meer woningbezitters geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Ook gaan veel mensen dan met pensioen, waarbij hun inkomen daalt. Dit kan leiden tot financiële problemen.

Maatregelen nemen

Voor mensen die een hoge hypotheek hebben ten opzichte van de waarde van hun woning kan het verstandig zijn nu al maatregelen te nemen, aldus de NVB. Bijvoorbeeld door te gaan aflossen of door vermogen op te bouwen.

Mensen van boven de vijftig hebben door gestegen huizenprijzen vaak forse overwaarde en komen minder snel in de problemen.

Minister Blok schreef eerder deze week de Tweede Kamer over dit onderwerp. Blok had gesproken met onder meer de NVB, het Verbond van Verzekeraars, de AFM en de Nederlandsche Bank.

Aflossen

De minister wees erop dat huiseigenaren de afgelopen jaren vrijwillig al veel hebben afgelost. De afgelopen drie jaar was dit € 45 miljard extra. Vooral vermogende ouderen losten af op aflossingsvrije hypotheken. De lage spaarrente maakt dit aantrekkelijk.

Banken gaan hun klanten actief benaderen om ervoor te zorgen dat woningeigenaren niet voor verrassingen komen te staan, stelt de NVB. Door de mogelijke gevolgen van het aflopen van de aflossingsvrije hypotheek in kaart te brengen, kunnen huizenbezitters op tijd maatregelen nemen.

Sinds 2011 mogen nieuwe hypotheken nog voor maximaal 50 % van de woningwaarde aflossingsvrij zijn.

Meer informatie
Hypotheekvormen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers