Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Trage banken bezorgen huizenkopers problemen

Geplaatst op 06 jun 2016 , bijgewerkt 06 jun 2016, 13:00

Huizenkopers krijgen door de drukte op de huizenmarkt vaak hun hypotheek niet op tijd rond. Geldverstrekkers kunnen de grote vraag niet goed aan, concludeert de NOS na een rondgang. Daardoor lopen huizenkopers het risico op boetes en het afketsen van de koop.

De Hypotheekshop schat dat 40 % van de geldverstrekkers moeite heeft met de drukte. Vooral bij grote banken leidt dit tot vertraging. 

‘Er komen veel aanvragen binnen en de eisen voor het verstrekken van een hypotheek zijn strenger dan voorheen’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ‘Banken moeten hun processen verbeteren en alle zeilen bijzetten nu. Zelf kun je de doorlooptijd beperken door ervoor te zorgen dat je gegevens actueel en op orde zijn. Praat daarom vooraf met een adviseur. Zodra het huis is gevonden, kan de bank dan direct aan het werk.’

Kamer maant tot actie

Geldverstrekkers herkennen zich niet de kritiek. 'Wij hebben hierover geen klachten', laat Rabobank weten. Rabobank en ING streven ernaar een hypotheek binnen een week rond te krijgen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer maant de banken tot actie, meldt De Telegraaf. ‘Het zou goed zijn dat ze alles op alles zetten om tijdig aan de vraag te voldoen’, aldus VVD-Kamerlid De Vries. De Vries gaat vragen stellen aan minister Dijsselbloem van Financiën.

Vereniging Eigen Huis adviseert kopers van bestaande- en nieuwbouwwoningen om bij een voorbehoud van financiering (nog steeds) een periode van zes tot acht weken aan te houden. Vooral als hun financiële situatie meer aandacht vraagt.

Meer informatie
Hypotheekofferte aanvragen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers