Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Aanpak schade Groningen moet radicaal anders'

Geplaatst op 16 jun 2016 , bijgewerkt 16 jun 2016, 12:00

Vereniging Eigen Huis vindt dat de problemen door gaswinning in Groningen radicaal anders moeten worden aangepakt. Dat heeft Steven Wayenberg, belangenbehartiger Groningen van Vereniging Eigen Huis, geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

'Het water staat de gedupeerden tot aan de lippen. Vergoeding en herstel van schade stagneert bij een grote groep bewoners, het aardbevingsbestendig maken van woningen komt langzaam op gang en compensatie voor waardedaling blijft steken in een veelheid aan onderzoeken', schrijft Wayenberg.

Onduidelijke cijfers

Vereniging Eigen Huis constateert dat het op een aantal punten misgaat. De cijfers over het aantal niet-afgehandelde schadegevallen in de rapporten van de Nationaal Coördinator Groningen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) lopen sterk uiteen tussen 16.863 en 21.004. De vereniging vindt dit onacceptabel. 'Onduidelijke cijfers bieden de mogelijkheid om de waarheid te verdoezelen', zegt Wayenberg.

Omkering bewijslast

De afhandeling van schades moet daadkrachtiger en menselijker. Vereniging Eigen Huis pleit voor een nieuw schadeprotocol, waarbij de afhandeling van schadeclaims door een onafhankelijke organisatie wordt gedaan. De omkering van bewijslast is daarbij van belang. Het is echter niet waarschijnlijk dat deze wijziging in bewijsvoering per 1 juli ingaat. Bovendien zou de omkering van bewijslast met terugwerkende kracht voor alle gedupeerden, ook buiten het kerngebied, moeten worden ingevoerd.

Murw

Vereniging Eigen Huis wil daarnaast een vlotte toegang tot contra-expertises, zonder vooraf aan CVW toestemming te moeten vragen. Ook moeten gedupeerde bewoners worden ontzorgd bij de schadeafhandeling. Wayenberg: 'Steeds meer mensen zijn volledig murw door het eindeloos gesteggel en onophoudelijke gedoe. Zoals het de afgelopen jaren de mensen is vergaan, mag het niet voortduren.'

De Tweede Kamer debatteert donderdag over Groningen.

Brief aan Tweede Kamer: Schadeprotocol waardedaling Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers