Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kabinet wil gevaren koolmonoxide bestrijden

Geplaatst op 20 jun 2016 , bijgewerkt 20 jun 2016, 00:00

Het kabinet wil het risico op ongelukken door koolmonoxide verkleinen. Daarom moet de kwaliteit van keurmerken voor cv-installateurs beter worden en komt er een nieuwe waarschuwingscampagne. 

Hiermee reageren minister Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid) op de aanbevelingen uit het rapport ‘Koolmonoxide, onderschat en onbegrepen gevaar’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die constateerde vorig jaar dat consumenten onvoldoende kunnen vertrouwen op de huidige keurmerken. Zo is bijvoorbeeld bij veel kwaliteitslabels geen toezicht op de uitgevoerde werkzaamheden en wordt een kwaliteitslabel al toegekend aan een bedrijf als maar één persoon een vakdiploma heeft.  

Blok laat nu verschillende varianten van keurmerken onderzoeken. Dat gebeurt in overleg met de installatiesector, consumenten en gebouweigenaren. Eind dit jaar deelt hij zijn uitkomsten met de Tweede Kamer.

Maatregelen

Er volgen meer maatregelen. Minister Schippers gaat met fabrikanten in gesprek over koolmonoxidebeveiliging in cv’s. En de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet meer onderzoek naar de kwaliteit van koolmonoxidemelders.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

‘Consumenten moeten de garantie hebben dat de installateur die bij hen over de vloer komt echt een vakman is die beschikt over de benodigde papieren’, zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg. ‘Wij vinden het daarom belangrijk dat er een persoonsgebonden erkenningsregeling komt voor installateurs. En maakt een installateur ernstige fouten, dan moet het certificaat ingetrokken kunnen worden.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers