Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Stedin wil woningen zonder gasaansluiting

Geplaatst op 05 jul 2016 , bijgewerkt 05 jul 2016, 09:35

Netbeheerder Stedin en de gemeente Utrecht willen nieuwbouwwoningen bouwen zonder gasaansluiting. Voorwaarde hiervoor is dat de Rijksoverheid de wetgeving aanpast, zodat de aansluitplicht vervalt. 

Volgens Stedin is het zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet, terwijl er betaalbare alternatieven zijn zoals verwarmen met een warmtepomp. ‘Wie CO2-neutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving,’ zegt David Peters, directeur Strategie en Innovatie van Stedin. 

De gemeente Utrecht en Stedin willen 650 woningen zonder gasaansluiting bouwen. Maar netbeheerders zijn nu nog verplicht nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten als bijvoorbeeld de projectontwikkelaar daar om vraagt. Stedin wil dat netbeheerders dat verzoek mogen weigeren, zegt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag in de Volkskrant. ‘Bijvoorbeeld als we verwachten dat over tien jaar al geen gebruik meer zal worden gemaakt van die infrastructuur.’ 

Onderzoek 

Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat huishoudens niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. ‘Bouwers moeten dan wel aantonen dat zij goede alternatieven hebben die in de praktijk echt werken. De woningwaarde en het comfort in huis mogen hier niet onder lijden. Dat moet goed worden onderzocht,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.