Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Stedin wil woningen zonder gasaansluiting

Geplaatst op 05 jul 2016 , bijgewerkt 05 jul 2016, 09:35

Netbeheerder Stedin en de gemeente Utrecht willen nieuwbouwwoningen bouwen zonder gasaansluiting. Voorwaarde hiervoor is dat de Rijksoverheid de wetgeving aanpast, zodat de aansluitplicht vervalt. 

Volgens Stedin is het zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet, terwijl er betaalbare alternatieven zijn zoals verwarmen met een warmtepomp. ‘Wie CO2-neutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving,’ zegt David Peters, directeur Strategie en Innovatie van Stedin. 

De gemeente Utrecht en Stedin willen 650 woningen zonder gasaansluiting bouwen. Maar netbeheerders zijn nu nog verplicht nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten als bijvoorbeeld de projectontwikkelaar daar om vraagt. Stedin wil dat netbeheerders dat verzoek mogen weigeren, zegt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag in de Volkskrant. ‘Bijvoorbeeld als we verwachten dat over tien jaar al geen gebruik meer zal worden gemaakt van die infrastructuur.’ 

Onderzoek 

Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat huishoudens niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. ‘Bouwers moeten dan wel aantonen dat zij goede alternatieven hebben die in de praktijk echt werken. De woningwaarde en het comfort in huis mogen hier niet onder lijden. Dat moet goed worden onderzocht,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers