Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Aantal hypotheekaanvragen neemt toe

Geplaatst op 05 jul 2016 , bijgewerkt 05 jul 2016, 15:00

In de eerste helft van dit jaar zijn 164.800 hypotheken aangevraagd, een stijging van 8 % vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk, dat ruim 70 % van de markt overziet.

'Het aantal aanvragen is redelijk gelijkmatig over de maanden verdeeld', zegt HDN-directeur Dorine van Basten. 'Hierdoor hadden consumenten minder last van piekbelasting bij zowel adviseurs als hypotheekverstrekkers.'

Begin vorige maand bleek nog uit een rondgang van de NOS dat banken nauwelijks aan de grote vraag naar hypotheken konden voldoen. Kopers liepen daarbij het risico op boetes of een afgeketste koop. Grote geldverstrekkers als ING en de Rabobank zeiden overigens hierover geen klachten te hebben ontvangen.

Vorige maand registreerde het HDN ongeveer 32.200 hypotheekaanvragen, een daling van 24 % vergeleken met juni 2015. De afname is waarschijnlijk te wijten aan de verlaging van de NHG-kostengrens van € 265.000 naar € 245.000 per 1 juli dat jaar. 

Meer informatie
Meer over het afsluiten van een hypotheek

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers