Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Fonds voor funderingsherstel woningen

Geplaatst op 06 jul 2016 , bijgewerkt 06 jul 2016, 00:00

Huiseigenaren met ernstige funderingsproblemen, kunnen vanaf 1 januari 2017 geld lenen voor herstel. Dat schrijft minister Stef Blok (Wonen) woensdag aan de Tweede Kamer.

In het fonds komt 100 miljoen euro waarmee zo’n 2.000 leningen kunnen worden verstrekt. Het kabinet stort zelf 20 miljoen, gemeenten, banken en het Waarborgfonds Eigen Woningen vullen het restant aan. Het geld van de overheid komt uit niet benut budget dat bedoeld was voor energiebesparende maatregelen voor appartementen. De Kamer stelt daarom als voorwaarde dat naast het funderingsherstel ook de vloeren extra geïsoleerd moeten worden.

Urgent

Het fonds is bedoeld voor huizenbezitters met urgente funderingsproblemen, waarvoor binnen vijf jaar herstel nodig is. De komende maanden wordt het plan hiervoor uitgewerkt. Als het fonds er is, kunnen huiseigenaren bij hun gemeenten aankloppen voor hulp.
Vereniging Eigen Huis is blij dat er na jaren eindelijk een stap wordt gezet om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen.

Paalrot

Paalrot komt vooral voor bij huizen in het noorden en het westen van het land en in de riviergebieden. Bij het heien in de klei- en veengrond werden vroeger vaak houten palen gebruikt. Als die droog komen te staan door bijvoorbeeld bodemdaling, ontstaat de schimmelaantasting paalrot. Door paalrot vermindert de draagkracht van het huis en verzakt het.

Lees de brief van minister Stef Blok

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers