Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: tweedeling woningmarkt groeit

Geplaatst op 07 jul 2016 , bijgewerkt 07 jul 2016, 11:00

Ook in het tweede kwartaal van 2016 nam de woningverkoop toe en stegen de huizenprijzenprijzen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Maar lang niet heel het land merkt iets van de opgebloeide woningmarkt.  

De afgelopen drie maanden verwisselden ongeveer 55.500 woningen van eigenaar - een toename van zo'n 15% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral de lage rente zet kopers aan tot actie. Nooit eerder werden binnen een kwartaal zoveel huizen verkocht. 

De huizenprijzen stegen met 5,6% ten opzichte van een jaar eerder. Een gemiddelde koopwoning kost nu € 234.000. Vergeleken met de piek op de woningmarkt in augustus 2008, liggen de prijzen altijd nog 7% lager. 

Slinkend aanbod

Aangeboden koopwoningen staan nu gemiddeld 90 dagen op de markt, 21 dagen minder dan een jaar geleden. Het koopaanbod slinkt. Halverwege  het tweede kwartaal van dit jaar hadden NVM-makelaars 111.500 koopwoningen in de kaartenbakken zitten - ruim 20% minder dan een jaar geleden. 

Met name in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Groningen en de regio Haarlem heeft de koper het niet meer voor het kiezen. Daar daalde het aanbod met meer dan 40%. Wie in die steden wil kopen, moet daarom steeds dieper in de buidel tasten. Zo stegen de prijzen in Amsterdam binnen een jaar met ruim 16%, Haarlem en omgeving en Utrecht volgen met respectievelijk 15% en 9%. 

Vooral starters en alleenstaanden lijken een koopwoning in de populaire steden wel te kunnen vergeten. Dat blijkt onder meer in Amsterdam waar dwars tegen de landelijke trend in het aantal verkopen afnam. Door de krappe aanbod en hoge prijzen daalde het aantal transacties in de hoofdstad met 7%. 

Regionale verschillen structureel

De verkoopcijfers in de Randstad en de stad Groningen staan in schril contrast met het aantal transacties aan de randen van het land. Vooral in de krimpgebieden blijft de woningverkoop structureel achter, terwijl in de grote steden de markt plaatselijk oververhit is.

Landelijk gezien zal de woningverkoop het komende kwartaal met 5% tot 10% toenemen, verwacht de NVM. Ook de prijzen stijgen de komende maanden met nog eens 5%. De verwachte groeicijfers zijn gemiddelden. De regionale  verschillen zijn al fors en zullen volgens de makelaarsvereniging alleen maar groter worden. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers