Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Amsterdam experimenteert met stroomopslag

Geplaatst op 13 jul 2016 , bijgewerkt 13 jul 2016, 11:35

Vijftig Amsterdamse huishoudens krijgen dit jaar een accu waarmee ze gedurende twee jaar zelfopgewekte zonnestroom kunnen opslaan. De proef moet uitwijzen hoe groot het voordeel van de accu’s is.

Dat schreef het Parool dinsdag.

Met een oplaadbare batterij kunnen huiseigenaren zelfopgewekte stroom opslaan en vervolgens gebruiken wanneer ze willen, bijvoorbeeld ’s avonds na werktijd. Niet alleen huiseigenaren zijn daarbij gebaat, netbeheerders zijn dat nog meer. Omdat het aantal zonnepanelen in Nederland blijft toenemen, zal op zonnige werkdagen steeds meer elektriciteit worden teruggeleverd aan het stroomnet. Bij verregaande toename van het aantal zonnepanelen kan het stroomnet die pieken niet aan, met in het uiterste geval stroomuitval tot gevolg. Door de vraag naar en het aanbod van stroom te sturen is het mogelijk de pieken af te zwakken en hoeven netbeheerders niet voor miljarden te investeren in extra kabels.

Slim stroomnetwerk

Uit de proef van onder meer netwerkbedrijf Alliander en innovatiekoepel Amsterdam Smart City moet blijken of het mogelijk is het elektriciteitsnet op buurtniveau beter in balans te brengen. Alle huishoudens in Amsterdam kunnen zich aanmelden voor de thuisbatterij, maar de woningen die zijn aangesloten op een slim stroomnetwerk krijgen voorrang. Bij die huishoudens kunnen de batterijen zich namelijk automatisch vullen als de stroomprijs laag is, bijvoorbeeld als overdag de zon uitbundig schijnt, en ontladen als de prijs hoog is.

Amsterdam is niet de enige gemeente die experimenteert met stroomopslag. In onder meer Utrecht en Breda worden ook proeven gedaan.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers