Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Energierekening ondanks heffingen lager

Geplaatst op 10 aug 2016 , bijgewerkt 10 aug 2016, 13:00

Een gemiddeld huishouden is dit jaar bijna € 100 minder kwijt aan energie. Toch betalen consumenten nog relatief veel aan energiebelastingen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tarieven van juli. 

Dit jaar betaalt een huishouden bij normaal gebruik zo'n € 1.670 voor energie. Vooral elektriciteit is goedkoper: de kosten voor levering namen met gemiddeld € 31 af, de belasting erop daalde met gemiddeld € 67. 

Hoge energiebelastingen

Gas werd nauwelijks duurder, maar dat geldt niet voor de belasting erop. Volgens het CBS betaalt een doorsnee huishouden jaarlijks € 2 meer aan heffingen op gas. 

Een gemiddelde energierekening bestaat nu voor 44 % uit belastingen. Dat is 4 % meer dan vorig jaar, zo berekende het CBS. Nederlandse huishoudens betalen relatief veel voor allerlei milieuheffingen op energie. De overheid hoopt hiermee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken.

Huishoudens zijn goed voor ongeveer een vijfde van de uitstoot. Toch brengen zij meer dan de helft van de inkomsten uit energiebelastingen op. Dat komt mede doordat de tarieven voor kleinverbruikers veel hoger liggen dan die voor industriële grootverbruikers die verantwoordelijk zijn voor 80 % van de uitstoot. Desondanks betaalt de industrie nog niet eens de helft van alle energiebelastingen.  

Subsidiestroom

'Huishoudens betalen niet alleen meer belasting dan de grootste vervuilers, ze zien er ook minder van terug', zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsmedewerker energie van Vereniging Eigen Huis.

'Via de energierekening betaalt de huiseigenaar mee aan de rijkelijk gevulde subsidiestroom van zo'n € 8 miljard voor energiebesparende maatregelen voor het bedrijfsleven, de SDE+-regeling', zegt Van der Veen. 'De woningbezitter ontvangt hiervan slechts een fractie terug als subsidie of laagrentende lening voor verduurzaming. Dat terwijl de druk op huiseigenaren om hun huis energiezuinig te maken steeds groter wordt.'

Meer informatie
Energiebelastingen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.