Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘Banken moeten duidelijk zijn over hypotheekkosten’

Geplaatst op 15 aug 2016 , bijgewerkt 16 aug 2016, 09:37

Banken moeten inzicht geven in de berekening van de kosten voor oversluiten of vervroegd aflossen van de hypotheek. Dat vindt Vereniging Eigen Huis. Het is nu niet duidelijk waaruit de vergoeding bestaat die mensen daarvoor moeten betalen.

‘De Autoriteit Financiële Markten moet regels opstellen’, vindt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij de vereniging. ‘Als er regels zijn, en transparantie, worden de vergoedingen die banken vragen vergelijkbaar.’

De vereniging doet haar oproep in het kader van nieuwe hypotheekregels die in juli zijn ingegaan. Volgens deze regels mogen banken bij nieuwe hypotheken geen boete meer berekenen voor extra aflossen of oversluiten. Traditioneel zit in die boete vaak ook de gemiste winst op hypotheken verwerkt. 

Banken mogen nog wel een vergoeding vragen, maar alleen voor de werkelijke kosten die de bank maakt door de vervroegde aflossing. Zoals gemiste rentebetalingen. 

‘We verwachten dat de gevraagde vergoeding bij een aantal banken daardoor lager wordt’, aldus Stolwijk. 

Luister ook:
Nico Stolwijk, Vereniging Eigen Huis bij BNR (15 augustus 2016)

Meer informatie
Nico Stolwijk, Vereniging Eigen Huis bij BNR (15 augustus 2016)
Nieuwe regels hypotheek beschermen huizenkoper (19 juli 2016)
Grens modelmatige taxatie opgerekt (29 juni 2016)
Geen hypotheekofferte onder voorbehoud meer (21 maart 2016)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers