Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bouwsector faalt zonder toezicht gemeente

Geplaatst op 16 aug 2016 , bijgewerkt 16 aug 2016, 14:13

De bouw moet zelf toezicht regelen op de kwaliteit en veiligheid als de Wet kwaliteitsborg bouw van minister Stef Blok werkelijkheid wordt. Een proef van gemeente Den Haag toont aan dat deze wijziging gevaarlijke situaties oplevert.

Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie waar Cobouw.nl over schrijft.

Tijdens de proefperiode, die eind 2014 is gestart en nog steeds loopt, heeft de gemeente bij vier van de tien afgeronde bouwprojecten moeten ingrijpen. Twee keer werd de bouw stilgelegd in verband met instortingsgevaar. Ook prestaties op het gebied van ventilatie en energie worden niet gehaald.

De gemeente waarschuwt de minister voor een grotere kans op incidenten en een achteruitgang van de bouwkwaliteit. In 2018 moet de wet in werking treden.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

'De uitkomst van experimenten zijn belangrijk om te bepalen of het bouw- en woningtoezicht van de gemeenten kan verhuizen naar particuliere kwaliteitsborgers. Het Haagse experiment is in dat opzicht niet hoopgevend', aldus Rob Mulder, directeur kennis en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Mulder pleit ervoor dat een ander onderdeel van de nieuwe wet - waardoor de consument zijn aannemer eenvoudiger aansprakelijk kan stellen voor gemaakte fouten - onmiddellijk wordt ingevoerd. 'Dit mag niet op de lange baan worden geschoven.'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers