Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwbouw houdt vraag niet bij

Geplaatst op 19 aug 2016 , bijgewerkt 19 aug 2016, 10:14

Het wordt vooral in de Randstad steeds moeilijker een betaalbare koopwoning te vinden. Omdat de nieuwbouw de vraag naar woningen nauwelijks kan bijbenen, blijft de druk op de woningmarkt onverminderd groot, zo blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft. 

Zowel de verkoop van nieuwbouwwoningen als het aantal verleende bouwvergunningen namen sinds het dieptepunt van de crisis twee jaar geleden eerst sterk toe. Medio 2015 kwam hier een einde aan. Mogelijke oorzaken zijn de hoge grondprijzen, tekort aan bouwplannen en capaciteitsgebrek bij de bouwers. Hierdoor zullen zowel de bouw als verkoop van nieuwbouwwoningen de komende kwartalen dalen, zo verwachten de Delftse onderzoekers. 

Om de groei van het aantal huishoudens op te vangen, zijn jaarlijks 70.000 tot 80.000 nieuwbouwwoningen nodig. Dit jaar worden naar verwachting zo'n 45.000 nieuwe woningen opgeleverd. 

De tegenvallende nieuwbouwcijfers zijn slecht nieuws voor de woningmarkt. Lokaal overtreft de vraag naar woningen ruim het aanbod, waardoor de prijzen sterk stijgen. 

'Grotere rol provincies'

Volgens Vereniging Eigen Huis kan het regionale woningbouwbeleid niet langer alleen aan de gemeenten worden overgelaten.

De vereniging wil dat provincies samen met de gemeenten plannen ontwikkelen, zodat het aanbod beter aansluit op de vraag. Provincies moeten daarom een grotere rol opeisen in het woningbouwbeleid, zo schrijft de vereniging in een brief aan het Interprovinciaal Overleg (IPO). 

Meer informatie
Brief aan IPO
Bekijk de Monitor Koopwoningmarkt

Gerelateerde artikelen
Woningverkoop blijft stijgen (augustus 2016)
Huizenprijzen schieten omhoog (juli 2016)
Woningtekort loop op (juli 2016)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers