Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Hogere hypotheek voor tweeverdieners'

Geplaatst op 19 aug 2016 , bijgewerkt 19 aug 2016, 11:00

Tweeverdieners kunnen vanaf volgend jaar mogelijk meer lenen voor de aankoop van een woning. Dit blijkt uit een voorstel van het ministerie van Financiën dat ter consultatie is voorgelegd aan hypotheekverstrekkers en adviseurs. 

Het voorstel maakt deel uit van de jaarlijkse aanpassingen van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Deze regeling bepaalt onder meer hoeveel kopers op basis van hun inkomen mogen lenen. 

De voorgestelde aanpassingen pakken mogelijk gunstig uit voor tweeverdieners. Zo zou het tweede inkomen vanaf 2017 voor 60 % kunnen meetellen bij de hypotheekaanvraag. Nu wordt nog met de helft van het tweede inkomen gerekend. 

Woningverbetering

Bekend is al dat kopers vanaf volgend jaar maximaal 101 % van de woningwaarde mogen lenen. Als het aan het ministerie ligt, wordt een uitzondering gemaakt voor kopers en eigenaars van huizen die 'noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid' nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om funderings- of dakherstel en zeker niet om nieuw schilderwerk of een nieuwe keuken. 

Ook moeten de verbeteringen ervoor zorgen dat de woning in waarde stijgt in verhouding tot de hoogte van de hypotheek. 

Geldverstrekkers en adviseurs kunnen nog tot 22 september reageren op de voorstellen van het ministerie. Op 1 januari 2017 treden de nieuwe regels, al dan niet in aangepaste vorm, in werking. 

Gerelateerde artikelen
'Banken moeten duidelijk zijn over hypotheekkosten' (augustus 2016)
Aantal hypotheekaanvragen blijft stijgen (augustus 2016)
Nieuwe hypotheekregels beschermen koper (juli 2016)

Meer informatie
Maximale hypotheek berekenen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers