Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

TU Delft kraakt onderzoek NAM

Geplaatst op 19 aug 2016 , bijgewerkt 19 aug 2016, 13:09

De kans op schade aan woningen aan de randen van het Groningse aardbevingsgebied is reëel en moet door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) worden onderzocht. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Delft. 

De Delftse onderzoekers ondergraven hiermee de conclusies van onderzoeksbureau Arcadis, dat in opdracht van de NAM de schaderisico's in het gebied onderzocht.

Arcadis stelde eerder dit jaar vast dat de risico's op aardbevingsschade in de omgeving van Veendam, Zuidhorn en het noorden van Drenthe verwaarloosbaar zijn. Volgens de TU Delft is die conclusie te stellig en te weinig onderbouwd. 

Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging (GBB) zijn blij met de Delftse bevindingen. 'Het is kennelijk toch mogelijk om kritische expertise te vinden die in staat is onafhankelijk naar onderzoeken van de NAM te kijken', schrijft het Gasberaad. Volgens de GBB is het nog maar de vraag of de NAM de schadegevallen in het aardbevingsgrensgebied zal erkennen. 

Snel duidelijkheid

Vereniging Eigen Huis wil dat de NAM zo snel mogelijk over de brug komt. 'Te veel Groningers zitten al te lang in onzekerheid', zegt Steven Wayenberg, belangenbehartiger Groningen van de vereniging. 'De NAM moet de schade coulant vergoeden en waar nodig moeten huizen aardbevingsbestendig worden gemaakt.'

Volgens Wayenberg moet ook aan de randen van het aardbevingsgebied de omgekeerde bewijslast gelden. 'Dit betekent dat gedupeerden het voordeel van de twijfel genieten. De NAM is aansprakelijk, tenzij zij het tegendeel kan bewijzen.'

Gerelateerde artikelen
Extra miljoenen voor Groningse huizen (augustus 2016)
'Schadeafhandeling Groningen moet zonder NAM' (augustus 2016)
Arbiter stelt NAM verantwoordelijk voor schade (juli 2016)
Bewijslast omgekeerd bij schade door gaswinning (juni 2016)

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers