Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring

Geplaatst op 23 aug 2016 , bijgewerkt 26 aug 2016, 10:35

Het aanvraagproces voor een hypotheek wordt eenvoudiger. Florius en De Hypotheker starten vandaag met een proef waarbij de consument een digitaal document met loon- en werkgeververleden kan downloaden via mijnuwv.nl. Dit maakt de werkgeversverklaring overbodig. 

Rabobank en bijBouwe beginnen er later dit jaar mee. Aan het initiatief werken ook Vereniging Eigen Huis, Hypotheken Data Netwerk (HDN), Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en adviesbureau IG&H mee. 

Vrijwillig

Huizenkopers kunnen bij deze nieuwe aanpak gebruik maken van persoonlijke gegevens die al bij de overheid geregistreerd staan. Ze kunnen het digitale document op vrijwillige basis gebruiken. 

Vereniging Eigen Huis is blij met het initiatief. ‘De digitalisering van de hypotheekketen is een enorme stap vooruit’, zegt beleidsadviseur Michel Ligtlee. ‘De consument krijgt daarmee sneller zekerheid.’

Volledig digitaal

Volgens Hugo Vledder, partner bij IG&H, neemt het vervallen van de werkgeversverklaring een van de grootste pijnpunten in het aanvraagproces van de hypotheek weg. Het document moet nu gemiddeld 2,4 keer aangeleverd worden, omdat bijvoorbeeld informatie ontbreekt. ‘Naast extra werk levert dat vertraging, frustratie en irritatie op voor zowel aanvrager, werkgever als hypotheekadviseur’, zegt Vledder. ‘Onze ambitie is dat een hypotheekaanvraag uiteindelijk volledig digitaal en met aanzienlijk minder stukken kan worden afgehandeld.’ Consumenten hoeven dan alleen nog toestemming te geven voor het gebruik van hun gegevens. 

Meer informatie
Regels hypotheekverstrekking

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers