Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Weer subsidie voor huiseigenaar met asbestdak

Geplaatst op 25 aug 2016 , bijgewerkt 26 aug 2016, 10:40

Huiseigenaren die hun dak met asbest willen saneren, kunnen hiervoor weer subsidie aanvragen. Omdat de € 10 miljoen subsidie voor dit jaar snel op was, stelt staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur & Milieu) nog eens € 5 miljoen beschikbaar.

Voor 2024 moeten van de overheid alle asbesthoudende daken op gebouwen worden gesaneerd. Daaronder vallen ruim 120.000 woningen. 

Woningbezitters krijgen € 4,50 subsidie per vierkante meter verwijderd asbestdak, met een maximum van € 25.000 per adres. De subsidie wordt alleen uitgekeerd als meer dan 35 m2 asbest van het dak is gehaald. In totaal is tot 2020 € 75 miljoen beschikbaar.

Symbolische waarde

Vereniging Eigen Huis vindt dat woningeigenaren op kosten worden gejaagd door het asbestverbod. ‘Ze hebben wel recht op subsidie, maar dat bedrag is van symbolische waarde,’ zegt bouwkundig specialist John Kersemakers. ‘Een gemiddeld dak is 60 m2. Sanering ervan kost een huiseigenaar al snel € 10.000.’

De vereniging vindt dat de overheid meer moet doen om huiseigenaren tegemoet te komen. ‘Denk aan praktische hulp en ondersteuning. Dat hebben we staatssecretaris Dijksma al eerder in een brief laten weten,’ zegt Kersemakers. 

Meer informatie 
Uitleg over de subsidieregeling
Vraag hier subsidie aan
Brief aan staatssecretaris Dijksma 
Informatie over asbest in huis

Gerelateerde artikelen
'Asbest leidt vaak tot onnodige paniekreacties' (juni 2016)
VEH: saneringsverplichting asbest onuitvoerbaar (februari 2016)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers