Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huishouden betaalt tientallen euro’s precario

Geplaatst op 30 aug 2016 , bijgewerkt 30 aug 2016, 15:48

Huishoudens betalen jaarlijks tot tientallen euro’s precariobelasting op ondergrondse leidingen. Dat blijkt uit een publicatie van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) in vakblad ESB.

Gemeenten sturen een belastingaanslag voor het gebruik van het ondergrondse leidingnetwerk naar beheerders van energienetwerken en naar drinkwaterbedrijven. Deze berekenen de kosten door aan klanten, vooral huishoudens. Maar de precariobelasting is volgens onderzoeker Corine Hoeben van het COELO erg ondoorzichtig. 

Het COELO schat dat huishoudens in 2015 gemiddeld € 20 precariobelasting betaalden. Inwoners van Noordwijkerhout betaalden met € 86 per huishouden het meest.

Ondoorzichtig 

Precario op ondergrondse leidingen is Vereniging Eigen Huis al jaren een doorn in het oog. ‘De belasting is voor de gemeenteraad niet controleerbaar en daarmee ondoorzichtig’, zegt beleidsadviseur Michel Ligtlee. ‘Het is goed dat minister Plasterk een voorstel heeft ingediend om de precarioheffing af te schaffen. Maar de voorgestelde overgangsperiode van tien jaar is veel te lang.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers