Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Starterslening in aangepaste vorm verder

Geplaatst op 31 aug 2016 , bijgewerkt 31 aug 2016, 12:30

De starterslening voor starters op de koopwoningmarkt blijft in aangepaste vorm bestaan. Dat meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). 

Met de starterslening kunnen starters het verschil overbruggen tussen de prijs van hun eerste koophuis en het bedrag dat ze bij de bank kunnen lenen. In de nieuwe vorm blijft de kern van de lening, die dus bovenop de normale hypotheek komt, hetzelfde. De lening is de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat verantwoordelijk is voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Sinds 1 januari 2013 moeten nieuwe hypotheken verplicht worden afgelost om hypotheekrente te behouden. Voor de starterslening gold voor drie jaar een uitzondering. Die uitzondering stopt op 31 december van dit jaar.

Combinatielening

Om onder de nieuwe regels door te kunnen gaan is nu de ‘combinatielening’ bedacht, die de starter aangaat naast de starterslening. Uit die lening wordt de verplichte aflossing van de Starterslening betaald. De combinatielening loopt dus net zoveel op als de starterslening afneemt. Starters houden zo recht op renteaftrek.

De combinatielening valt niet onder de waarborging van het WEW. Mocht de starter het huis met verlies verkopen, betaalt de SVn de openstaande combinatielening terug. De starter krijgt dan geen onverwachte restschuld.

Vereniging: goede zaak

‘De SVn maakt slim gebruik van een mogelijkheid die minister Blok al in 2013 heeft gecreeerd, de zogenoemde Blok-hypotheek’, zegt Rob Mulder, directeur kennis en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. De vereniging vindt het een goede zaak dat de starterslening op deze manier kan blijven en starters steun kunnen krijgen bij het kopen van een huis.

Lees meer over de starterslening

 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?