Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Hypotheekklant betaalt teveel boeterente bij oversluiten'

Geplaatst op 13 sep 2016 , bijgewerkt 13 sep 2016, 16:00

Huizenbezitters betalen gemiddeld € 3.447 te veel boeterente voor het oversluiten van hun hypotheek. Dat is gemiddeld 15 % hoger dan wettelijk toegestaan.

Dat stelt online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl na onderzoek. De resultaten werden gisteren gepresenteerd in het tv-programma Radar. 

De historisch lage rentestanden maken het voor huiseigenaren een interessante optie om hun hypotheek over te sluiten. Omdat banken dan inkomsten mislopen, mogen ze voor het oversluiten kosten in rekening brengen. Maar de opgelegde boeterente is volgens Ikbenfrits.nl veel hoger dan de schade die de bank lijdt. Het zou de banken € 250 miljoen extra per jaar opleveren. Nagenoeg alle banken hebben hieraan mee gedaan en ze hebben het onderling afgestemd, stelt de organisatie.

Ikbenfrits.nl richtte de stichting Oversluitclaim op om namens gedupeerden een procedure te beginnen tegen de banken. Voor het onderzoek nam het 12.000 hypotheekdossiers onder de loep.

Kamervragen


Henk Nijboer, Tweede Kamerlid van de PvdA, heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Minister Dijsselbloem benadrukte dat banken bij oversluiten of extra aflossen niet meer mogen vragen dan de werkelijk gemaakte kosten. Die regel geldt sinds de ingang van nieuwe hypotheekregels in juli.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt of de banken de regel goed toepassen en of zij in het verleden te veel in rekening brachten bij klanten. Het onderzoek is in oktober klaar. 

‘Banken moeten duidelijk zijn’


Vereniging Eigen Huis juicht het toe dat de AFM onderzoek doet en kijkt uit naar de conclusies. ‘Mocht het nodig zijn, zullen we verdere actie ondernemen’, aldus Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging. De vereniging eiste eerder al duidelijkheid van de banken over de berekening van de kosten voor oversluiten of vervroegd aflossen van de hypotheek. De vereniging heeft de AFM opgeroepen met aanvullende regels voor boeteberekening te komen. 
 
Lees meer:
Nieuwe hypotheekregels
Hypotheek oversluiten

Is rentemiddeling of oversluiten ook voor u interessant?
Doe de quickscan

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers