Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Handel aardbevingsschades onafhankelijk af'

Geplaatst op 14 sep 2016 , bijgewerkt 14 sep 2016, 11:28

Aardbevingsschades aan huizen in Groningen moeten onafhankelijk worden afgehandeld, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. 

Nu handelt het Centrum voor Veilig Wonen de schades nog af, maar deze organisatie valt onder de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). ‘Als je schade hebt veroorzaakt, heb je er belang bij de rekening laag te houden,’ zegt PvdA-kamerlid Jan Vos tegen de NOS. 

De politieke partijen PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks en de ChristenUnie vinden dat aardbevingsschades door een onafhankelijke partij moeten worden afgehandeld. Bijvoorbeeld door de Nationaal Coördinator Groningen. 

Buitenspel

‘Vereniging Eigen Huis is blij dat de Tweede Kamer de NAM buitenspel wil zetten. Wij hebben hier van meet af aan voor gepleit,’ zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘En zo lang de NAM nog verantwoordelijk is voor de schadeafhandeling, moet ze veel coulanter taxeren. Met onmiddellijke ingang moet de NAM ervan uitgaan dat schades een gevolg zijn van gaswinning, tenzij ze het tegendeel kan bewijzen,’ zegt Wayenberg. 

Woensdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over het gaswinningsbesluit.

Lees ook

VEH: 'NAM moet omgekeerde bewijslast toepassen' (september 2016)
Zeker 100.000 huishoudens met aardbevingsschade in Groningen (september 2016)
Belangengroepen praten niet meer met Alders over schadeprotocol (augustus 2016)

Brief van VEH aan NAM over omgekeerde bewijslast (september 2016)
Brief van VEH aan de Tweede Kamer over waardedaling huizen (juni 2016)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers