Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Grote verschillen tussen prijzen bouwvergunningen

Geplaatst op 14 sep 2016 , bijgewerkt 16 sep 2016, 09:18

De prijsverschillen tussen gemeentes voor een bouwvergunning zijn groot, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Een vergunning voor een verbouwing van € 10.000 kost in Leiden € 38 en in de Brabantse gemeente Son en Breugel € 868. Grote verschillen zijn er ook tussen bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen van € 130.000. In Eindhoven betaal je hiervoor bijna € 8.000, maar op Ameland minder dan € 2.000. 

Prijzen gedaald 

In sommige gemeentes zijn de kosten voor een bouwvergunning afgelopen jaar gedaald. In bijvoorbeeld Halderberge (Noord-Brabant) kost een vergunning voor een kleine verbouwing 60 % minder dan vorig jaar. Ook in Schijndel, Rotterdam en Den Haag daalden de prijzen. 

Verschillende rekenmethodes 

Volgens Vereniging Eigen Huis worden de prijsverschillen onder meer veroorzaakt doordat gemeentes verschillende rekenmethodes hanteren. Vanaf komend jaar zijn gemeentes verplicht duidelijk te maken welke kosten zij in rekening brengen bij de aanvraag van een bouwvergunning. ‘Dat is hoog tijd, want de prijzen zijn nog allerminst transparant,’ zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. 

Bouwkostenbureau IGG Bouweconomie deed het onderzoek op verzoek van de vereniging. Het bureau heeft bij alle 390 gemeentes de vergunningskosten opgevraagd.

Meer informatie
Bereken hoe duur een vergunning is in uw gemeente.
Bekijk de onderzoeksresultaten

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.