Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Groninger koopt niet opnieuw woning in aardbevingsgebied

Geplaatst op 20 sep 2016 , bijgewerkt 20 sep 2016, 11:00

Een meerderheid van woningeigenaren in het Groningse aardbevingsgebied zou geen nieuwe woning in dezelfde regio kopen in verband met het risico op aardbevingen. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar volkshuisvesting George de Kam van Rijksuniversiteit Groningen onder 1200 huishoudens in het aardbevingsgebied.

Bij 26 % van de respondenten die hun woning te koop hebben aangeboden, speelden aardbevingen een rol in hun beslissing om de woning te koop te zetten. Het merendeel voelt zich veilig in zijn woning, maar het woongenot is wel aangetast door de aardbevingen. De schadeprocedures worden als lang en vervelend bestempeld.

Vraagprijs

Bijna zes op tien hebben de vraagprijs een of meerdere keren verlaagd. Voor hun gevoel had dat meer te maken met aardbevingen (44 %) dan met algemene marktontwikkelingen (29 %) of krimp (27 %).

Drie kwart van de woningen die te koop staan of hebben gestaan, heeft een of meerdere keren schade gehad. De helft van deze schades is geheel en 40 % gedeeltelijk erkend door de NAM, 6 % is nog in behandeling.

Investeringen

Een meerderheid heeft de waardevermeerderingsregeling gebruikt. Daarnaast heeft bijna de helft uit eigen middelen aanvullende investeringen gedaan, bijvoorbeeld in energiebesparing. Als de opkoopregeling een vervolg krijgt, wil 40 % van de respondenten daar gebruik van maken.

Meer informatie
Aardbevingen Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.