Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Groninger koopt niet opnieuw woning in aardbevingsgebied

Geplaatst op 20 sep 2016 , bijgewerkt 20 sep 2016, 11:00

Een meerderheid van woningeigenaren in het Groningse aardbevingsgebied zou geen nieuwe woning in dezelfde regio kopen in verband met het risico op aardbevingen. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar volkshuisvesting George de Kam van Rijksuniversiteit Groningen onder 1200 huishoudens in het aardbevingsgebied.

Bij 26 % van de respondenten die hun woning te koop hebben aangeboden, speelden aardbevingen een rol in hun beslissing om de woning te koop te zetten. Het merendeel voelt zich veilig in zijn woning, maar het woongenot is wel aangetast door de aardbevingen. De schadeprocedures worden als lang en vervelend bestempeld.

Vraagprijs

Bijna zes op tien hebben de vraagprijs een of meerdere keren verlaagd. Voor hun gevoel had dat meer te maken met aardbevingen (44 %) dan met algemene marktontwikkelingen (29 %) of krimp (27 %).

Drie kwart van de woningen die te koop staan of hebben gestaan, heeft een of meerdere keren schade gehad. De helft van deze schades is geheel en 40 % gedeeltelijk erkend door de NAM, 6 % is nog in behandeling.

Investeringen

Een meerderheid heeft de waardevermeerderingsregeling gebruikt. Daarnaast heeft bijna de helft uit eigen middelen aanvullende investeringen gedaan, bijvoorbeeld in energiebesparing. Als de opkoopregeling een vervolg krijgt, wil 40 % van de respondenten daar gebruik van maken.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers